Tarpeeksi äiti onniteltavaksi.

Photo by Jenna Christina on Unsplash

Tämä sunnuntaiaamu oli aivan tavallinen sunnuntaiaamu. Tai ainakin aivan tavallinen vapaa sunnuntaiaamu, niistä ei tietenkään aivan joka viikko saa nauttia. Mutta aamukahvia keitellessäni ja leivän paahtumista odotellesa puhelimeni kilahti viestin merkiksi. Ääniviesti. "Hyvää äitienpäivää Lauralle" kirkkaalla ja iloisella lapsenäänellä. Ja toinen, pienempi ja vielä iloisempi ääni, jotakuinkin "hymmämmämmää auallee." Meidän pienet viikonloppuvieraat, lainalapset, elämämme ilot, toivottivat hyvää äitienpäivää minulle. Minulle, joka en edes muistanut heränneeni siihen päivään vuodesta.

Itkin vähän. Itkin ilosta, onnesta, liikutuksesta ja kiitollisuudesta. Sain mieheltä suukon ja halauksen, sen jälkeen jo hymyilytti. Huomasin nimittäin jotain, mikä on tehnyt tästä päivästä todella onnellisen: tänään minua ei itketä yhtään. Tänään minusta ei tunnu lainkaan siltä, että olisin jäänyt paitsi jostain sellaisesta, jota kaikki muut ikäiseni, mutta myös nuoremmat ja vanhemmat naiset ympärilläni, tänään salaa nauttivat. Tänään en sure, tänään kiitän.

En minä ajatellut, että ensimmäinen hyvän äitienpäivän toivotukseni olisi tällainen. Mutta juuri tällaisena se on minulle se paras, ehdottoman merkityksellinen ja iäksi sydämeen talletettava. Ei elämässä kovinkaan moni asia mene niin, millaiseksi sen on edeltä ajatellut. Miten asiat järjestyvät ja loksahtelevat kohdilleen, ei sitä osaa etukäteen kuvitellakaan.

Minä onnittelen tänään myös itseäni. Siitä, että ensimmäistä kertaa vuosiin tämä äitienpäivä ei mene peiton alla voimattomana itkien. Onnittelen siitä, että askel askelelta olen päästänyt irti katkeruudesta ja kateudesta, jotka ovat myrkyttäneet äitienpäivän viettoni. Myrkyttäneet niin, etten ole jaksanut edes iloita yhdessä oman äitini tai anoppini kanssa. Vuosia olen vihaisena lukenut sanomalehtien äitienpäivähaastatteluita sinä vuonna palkittavista äideistä, esimerkkikasvattajista. Vihassani ja kateudessani olen syyttänyt juuri noita naisia siitä, että minun tyhjä sylini ei kiinnosta ketään. Kukaan ei tule palkitsemaan minua kamppailuistani.

On kevyt olla kun ei tarvitse kantaa olallaan vihan ja katkeruuden raskasta taakkaa. Saan iloita siitä, että synnyttämättäkin minä olen juuri omalla tavallani äiti. Varaäiti. Juuri nyt se on tarpeeksi minulle. Sylini on täynnä, jopa niin täynnä, että välillä siihen pääsemiseksi täytyy jo jakaa vuoroja. Elämässäni riittää rakkautta, niin annettavaksi kuin vastaanotettavaksikin. Onnittelen itseäni siitä. Olen uskaltanut päästää irti, mennä eteenpäin, kasvaa. Rakastaa ja tulla rakastetuksi.

"Minä tykkään sinusta Laura aivan hirveästi", totesi neljävuotias viikonlopputyttäremme viimeksi häntä kotiin viedessäni. Ja minä tykkään hänestä, aivan hirveästi. Se on paljon tärkeämpää, paljon merkityksellisempää kuin se, kenen kupeiden alta tuo tyttö on saanut alkunsa. Minulle äitiys on rakkauden, turvan ja lohdun antamista. Sitä, että asettaa toisen, avuttoman ja huolehtimista tarvitsevan ihmisen edun omansa edelle. Sitä, että tarjoaa sylinsä turvapaikaksi ja jotain pientä mutta tärkeää oppia elämän varrelle. Sitä, kun kuuntelee ja on läsnä. Minä ajattelen, että noiden pienten lainalastemme kautta minä olen jo kokenut äitiyden, lasta kohdussani kantamatta ja synnyttämättäkin.

Siksi onnittelen tänään itseäni. Ja jokaista äitiä, äidiksi tulosta haaveilevaa ja äidiksi itsensä tuntevaa. Maailmassa on yhtä monta tapaa olla äiti, ja äidillinen, kuin on meitä äidillisiä tunteita kokeviakin. Rakkaus, välittäminen ja pyyteetön huolenpito, niissä lienee se syvin äitiyden olemus.

Hyvää äitienpäivää!


Kommentit

 1. Ihana! Varaäidin syli on kultaakin kalliimpi ja lapsille niin merkityksellinen! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ❤️ Lapset kyllä osaa sen, takeltelematta, kertoa että olet tärkeä. Siinä on meille jäykille aikuisille oppimista!

   Poista
 2. Ihan kyynel vierähti silmäkulmaan tätä lukiessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on parasta palautetta jos olen onnistunut tekstilläni koskettamaan! ❤️

   Poista

Lähetä kommentti