Kakkuapaja, -rakkaudesta kakkuihin ja kauneuteen.

"Ihaninta kakunteossa on koristelu. Se hetki, kun saan ottaa erilaiset suklaat, karkit, vohvelit sun muut esiin ja alkaa sommitella niitä kakun päälle. Se saa minut innostumaan aina uudelleen." 

Rakkaus leipomiseen, koristeluun ja halu luoda kauneutta ympärille toden totta näkyy Oulun Kiulukankaalla pientä kotileipomoaan Kakkuapajaa pyörittävän Sofia Ylitalon kakuissa. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty, alkaen pohjasta ja täytteistä. Kakun päällysteet ja koristelut kruunaavat kokonaisuuden. Kakkutaiteilijan "herkkukaappi" koristeluita varten onkin varsinainen sokerihiiren unelma: irtomakeisia, marenkeja, vaahtokarkkeja, konvehteja, suklaalevyjä monessa laadussa, nomparelleja, vohveleita, keksejä... Onnekseni olen päässyt useamman kerran Sofian leipomuksia myös maistamaan. Tiedän, että kakun kauniin ulkomuodon antama lupaus mausta myös pitää. Tälläkin vierailulla sain kahvini kanssa suuren palan täyteläistä suklaakakkua. Syntisen hyvää, voisin sanoa.

Sofia on koulutukseltaan leipuri-kondiittori. Muutama viime vuosi on vierähtänyt kotona lasten kanssa, mutta nyt nuorimman tyttären kasvettua jo sylivauvavaiheen yli Sofian jauhopeukaloa alkoi hiljalleen kutkuttaa. Tuo kutina johti siihen, että eräänä viikonloppuna, Sofian omien sanojen mukaan "puolivahingossa" syntyi yritys, Kakkuapaja. Päätöstä yrittäjäksi heittäytymisestä helpotti Osuuspankin tarjoama kevytyrittäjyys, jolloin vastuuta yrityksen laskutuksesta ja muista "paperiasioista" ei tarvitse kantaa vain omilla harteillaan. "Paljon selvitettävää on silti ollut. Elintarvikealalla toimimiseen liittyy paljon säännöksiä, joiden kanssa on oltava tarkkana. Onneksi alan koulutus takaa hyvän pohjatiedon", kertoo Sofia.

Yrittäjäntaipaleen alku on lähtenyt käyntiin mukavasti. Tilauksiakin on juhlantäyteiseen kevätaikaan tipahdellut niin, että pientä ruuhkaakin tuore yrittäjä on jo saanut kokea. Neljän lapsen äitinä Sofia pitääkin erityisesti siitä, miten pienyrittäjyys kotoa käsin mahdollistaa oman työn aikatauluttamisen ja kalenterin suunnittelun juuri omiin ja lasten menoihin sopivaksi. Pääasiassa kakut syntyvät päivisin isompien lasten ollessa hoidossa, mutta toisinaan myös iltaisin miehen huolehtiessa lapsista ja kodinhoidosta. Siinä mielissä yritys onkin koko perheen yhteinen projekti. Toki innokkaita koemaistajia löytyy ihan omasta takaa. Haastetta onkin ollut työtahdin pitämisenä itselle sopivana ja sen verran väljänä, jotta se mahdollistaisi yrittäjyyteen opettelemisen pienin askelin ja toiminnan kasvattamisen hiljalleen, itselle sopivaan rytmiin. Sellaiseen rytmiin, jossa jokaisen leipomuksen voi tehdä huolella, alusta loppuun tarkasti suunnitellen. Ja rakkaudella.

Kakkuapaja on nimensä mukaisesti erikoistunut makeisiin ja näyttäviin kakkuihin, mutta niiden ohella muun muassa pikkusuolaisia lohirullia ja voileipäkakkujakin yrittäjältä on kevään ja kesän juhliin tilattu. Vielä yhtään voileipäkakkua ei kuvattavaksi asti ole valmistunut, mutta selkeät suunnitelmat kakuista ja erityisesti niiden koristeluista yrittäjällä on jo valmiina, juuri sitä oikeaa pursotustekniikkaa myöten.

Kakuntekijän aarrekaappi, sokerihiiren unelma.

Vierailuni Sofian kotona oli paitsi makoisa, myös varsin inspiroiva. On aina yhtä hienoa, lähes hypnoottistakin, nähdä ammattilainen työssään, keskittyneenä ja varmana. Kaikkein hienointa on kuitenkin nähdä ilo, into ja omistautuminen tekijän kasvoilla. Tuo into syntyy vain siitä, että saa tehdä juuri sitä, mistä nauttii kaikken eniten. Uskon, että silloin tuon ilon maistaa myös lopputuloksessa, Sofian tapauksessa kakuissa. Ainakin minä maistoin sen, -rakkauden.

Kakkuapaja Facebookissa ja Instagramissa @Kakkuapaja . Sivuilta löytyy lisää kuvia, tietoa tilattavista tuotteista, sekä yhteystiedot.
Kommentit

  1. Kakkuapajan verkkosivusto löytyy osoitteesta www.kakkuapaja.webnode.fi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti