To Do -lista Kesä-Ouluun
"Voi, kuinka kivalta tuo touhu vaikuttaa! Jonain kauniina kesäpäivänä tulen kyllä kokeilemaan!"

Kuulostaako tutulta? Kotikaupunkimme Oulu, kuten oikeastaan jokainen suomalainen kaupunki, puhkeaa täyteen elämää ja aktiviteetteja kesäisin. Keväällä sitä on aivan pyörällä päästään erilaisista ihanista mahdollisuuksista ja ajatukset pursuavat suunnitelmia joutilaiden kesäpäivien varalle. "Tuolla ainakin aion käydä ja tuolla, ja tuota hommaa on ihan pakko päästä kokeilemaan..." Sitten syksyllä huomaa, että enpä tullut tehneeksi mitään niistä asioista, joita keväällä suunnittelin. Kun kaikki on mahdollista käytännössä joka ikinen päivä, ei lopulta tule koskaan lähteneeksi.

Siksi päätinkin laatia itselleni listan asioista, joita haluan Oulun kesässä tänä vuonna kokea. Koska tiedän, että tulen taatusti laiskottelemaan tavoitteessani ja keksimään tekosyitä joihin vedota, lupaan raportoida jokaisen tavoitteen toteuduttua kokemuksestani myös tänne blogiin. Toivottavasti tästä listasta ja tulevista postauksistani riittää inspiraatiota ja vinkkejä aktiviteetteihin kesäisessä Oulussa myös teille lukijoille!

Listalleni päätyi lopulta kaksikymmentä aktiviteettia, tapahtumaa tai kokemusta. Siinä riittää tekemistä pitkälle loppukesään saakka. Todennäköisesti koko listaa en ehdi tämän kesän aikana edes käydä läpi, mutta jääköön loput sitten odottamaan seuraavaa kesää... 

Tässä se nyt on:

1. Suppailu. Tämä on ikuisuusprojektilta tuntuva haave, joka on ollut mielessä siitä saakka, kun Leijakoulu Lappiksen Sup-vuokraamo ilmestyi Kiikelinsaareen. Taitaa olla viisi vuotta siitä kun he aloittelivat toimintaansa, joten tänä kesänä olisi jo korkein aika toteuttaa tuo haave!

2. Oulu Wakepark. Myös Wakepark toimii Oulun keskustan tuntumassa, kirjaston kupeessa jo viidettä kesää. Mieli tekisi kokeilla vieläkö vanhat taidot ovat tallessa. Edellisestä wake-lautailukerrasta taitaa olla vähintään kymmenen vuotta aikaa. Jospa tänä kesänä vihdoin uskaltautuisin!

3. Rantapäivä Hailuodossa. Tämä on klassikko, jokakesäinen klassikko. Mutta se täytyy toteuttaa joka vuosi, muuten kesä ei tunnu kesältä. Hailuoto on lähellä, mutta kuitenkin sen verran kaukana, että päiväretki sinne tuntuu siltä kuin olisi päässyt reissulle jonnekin paljon kauemmaksikin.

4. Torijätskit. Tämäkin on klassikko ja tämän listan asioista yksi helpoimmin toteutettavissa. Mutta tämäkin on joka kesä tehtävä, mielellään useammin kuin yhden kerran. Tänä kesänä olen tainnut jo pari jäätelöä ehtiä torilla syömäänkin, mutta vielä ehtii...

5. Picnic Ainolan puistossa. Koska se nyt vain kuuluu kesään.

6. Puistojumpat. Kirjoitinkin äskettäin postauksen Oulun kesäisestä puistojumppatarjonnasta. Minut itsenikin yllätti se, kuinka paljon tarjontaa Oulusta löytyy. Puistojumpissa on aivan oma tunnelmansa, joka täytyy saada kokea joka kesä. Väittäisin, että vaikka ryhmäliikuntatunneilla ylipäätään tapaa varsin hyväntuulista porukkaa, ei missään ole niin iloisia ja energisiä kanssatreenaajia kuin puistojumpassa kauniina kesäpäivänä.

7. Koko päivän marjaretki & Kunnon Eväät. Edellisestä oikein kunnon marjaretkestä on aikaa. Viime vuosina olen käynyt muutaman tunnin piipahduksia metsässä poimimassa joitakin litroja mustikoita, puolukoita ja hilloja kerrallaan. Haaveilen kuitenkin koko päivän kestävästä marjastusreissusta, jolle on pakattu mukaan huolella ja rakkaudella valmistellut eväät. Sellaisesta retkestä, jolta ei ole kiire pois. Tiedäthän sellaisen, kun marjasaalista tärkeämpää on itse metsä, sen kauneus, rauha ja hiljaisuus. Parhaimmassa tapauksessa mukaan ehkä pakataan myös teltta ja makuupussit, jolloin retkeilystä saa nauttia vielä seuraavankin päivän.

8. Kesäfestarit. Saattaa kuulostaa naurettavalta, mutta olen asunut Oulussa seitsemän vuotta käymättä kertaakaan Qstockissa. Sekin on haaveiden listalla, mutta toistaiseksi joka kesä olen ollut tuona viikonloppuna töissä, enkä ole päässyt osallistumaan. Niin käy tänäkin kesänä. Mutta, olen ilmoittautunut vapaaehtoiseksi seuraavana viikonloppuna järjestettäville Elojazzeille, joten ainakin yhdet oululaiset festarit pääsen tänä kesänä kokemaan! Sitäpaitsi Elojazzien artistikattaus on paljon lähempänä minun musiikkimakuani kuin mitä Qstockissa näyttäisi olevan. Odotan innolla!

9. Seikkailupuisto Huikia. Koska kaikenlainen itsensä haastaminen ja oman kropan testaaminen houkuttelee, tämä täytyy ehdottomasti kokea! Huikian seikkailupuistossa liikutaan pääasiassa erilaisilla puiden väliin rakennetuilla radoilla, turvavaljaiden kanssa tietenkin. Se sijaitsee Raksilassa Pikkukankaanpuistossa.

10. Kahvila Kiikku. Yksi minun lempipaikoistani Oulussa. Kiikku sijaitsee Ainolan puistossa, leikkipuiston ja kasvihuoneiden läheisyydessä. Kiikun takaosa, se missä kahvilan pöydät sijaitsevat, on sekin kasvihuonetta. Siellä on ihana istuskella kesäpäivänä kahvikupin, kakkupalan ja hyvän kirjan kanssa. Järjestimme myös häidemme jatkot Kiikussa, joten tuohon tunnelmalliseen paikkaan liittyy myös paljon erityisiä, lämpimiä muistoja. 

11. Metsäjooga. Tämä on ehkä yksi tämän kesän suurimmista trendeistä, joten täytyyhän se kokea. Ajattelin kyllä olevani sen verran yksinkertainen, että menen vain metsään ja teen päivän joogaharjoitukseni oman olohuoneemme sijasta keskellä metsää. Tätäkin varten järjestetään toki myös kursseja, mutta uskon pystyväni joogaan metsässä ilman kurssejakin.

12. Kanoottiretki. Oulu näyttää varsin erilaiselta joelta tai mereltä päin katsottuna. Kanoottimelonta on paitsi tehokkaampaa ylävartalotreeniä kuin uskoisikaan, myös upea tapa nähdä kotikaupunkinsa hieman erilaisesta perspektiivistä. Ja kaikki aktiviteetit mihin liittyy vesi, ne vain kuuluvat kesään! Ainakin K&C Ry näyttäisi järjestävän yleisömelontoja Nokkalan veneilykeskuksessa keskiviikkoisin klo 18-20 ja torstaisin klo 13-14.30. Nuo tilaisuudet eivät siis ole melontakursseja, vaan mahdollisuuksia tutustua lajin perusteisiin. Jos lajista innostuu, seura järjestää melontakursseja jäsenilleen.

13. Ruskotunturin ylämäkijuoksutreenit. Koko Oulussa asumiseni ajan olen ikävöinyt Ounasvaaralle Rovaniemelle. Parasta lääkettä huonoihin päiviin oli Ounasvaaran polut ja spurtit sen ylämäissä. Parasta Ounasvaarassa tietenkin on se, että sinne pääsee kaupungin keskustasta juoksemalla, eikä lenkille tarvitse lähteä erikseen polkupyörällä tai autolla. Juoksuharrastukseni onkin melkeinpä unohtunut Oulussa, koska en vain jaksa juosta tasaisessa maastossa, jossa seuraavaa mäkeä ei näy mailla eikä halmeilla. Ruskotunturi kuitenkin voisi toimia jonkinlaisena lääkkeenä pahimpaan koti-ikävään, vaikka sinne ei kotiovelta aivan lyhyt matka olekaan. 

14. Pilpasuon lenkkipolut. Samasta syystä kuin edellinenkin kohta. Kaipaan vaihtelevia lenkkimaastoja ja Pilpasuon poluista olen kuullut paljon kehuja muun muassa polkujuoksijoiden Facebook -ryhmässä. Ne täytyy siis päästä itse kokemaan!

15. Torinrannan terassit. No, kerran kesässä nyt vain täytyy kokea lämmin ja joutilas ilta terassilla, lasillinen kylmää juomaa kädessään. Toivottavasti elokuussa on lämpimiä iltoja, sitä ennen tuskin ehdin tätä tavoitetta toteuttamaan! Oululaiset kutsuvat jostain syystä näitä patioiksi, mutta eikö patio ole sellainen katettu terassi, joka sijaitsee talon takapihalla? Torinranta, terassille paistava kesäillan aurinko, lokkien huuto, rasvassa paistettavan kalan tuoksu ja iloiset ihmiset, -siinä tunnelmassa on joka tapauksessa jotain, mikä täytyy kokea tunteakseen että on oikeasti kesä.

16. Opastetut Oulu-kävelykierrokset. Kävin viime kesänä Oulun seudun oppaiden järjestämällä hautausmaakierroksella Intiön hautausmaalla. Kuulostaa ehkä kuolettavan tylsältä mummujen iltapäiväaktiviteetilta, mutta kierros olikin todella mielenkiintoinen. Rakastan historiaa, kertomuksia vanhoista ajoista ja ihmiskohtaloista. Oulu on tarinoita täynnä! Näin sisällissodan muistovuonna erityisesti Oulu 1918 -kierros kiinnostaisi.

17. Torilounas. Olen josku ollut kesätöissä torilla paistelemassa muikkuja. Vieläkään en tuon kesätyön jäljiltä pysty muikkuja, enkä muutakaan pannulla rasvassa paistettua ruokaa syömään. Siksi en ole oikeastaan vuosiin syönyt ihka oikeaa torilounasta. Huomasin kuitenkin, että esimerkiksi bangladeshilainen ravintola Fuchka on avannut oman kojunsa torille. Sinne täytyy suunnata lounastamaan jonain kauniina ja joutilaana päivänä.

18. Seurakuntien kesämusiikkisarjat. Oulun kirkoissa kuulee pitkin kesää uskomattoman kovatasoista, laadukasta ja monipuolista musiikkia, kaiken lisäksi ilmaiseksi tai käsiohjelman hinnalla. Osan konserteista pääsen kuuntelemaan ihan jo työnikin puolesta, mutta kesäkonsertit ovat myös hieno mahdollisuus tutustua niihin Oulun kirkkoihin, joissa ei muuten ole tullut käytyäkään. Jos klassinen musiikki yhtään kiinnostaa, suosittelen! Esimerkiksi Oulujoen kirkossa, Tuomiokirkossa ja Haukiputaan kirkossa järjestetään konsertteja viikoittain. Esiintyjiä, kokoonpanoja ja instrumentteja on konserttikattauksissa laidasta laitaan ja moneen makuun.

19. Läskipyöräily. Tämäkin on monta vuotta suunniteltujen aktiviteettien sarjaa. Tänä kesänä voisi vihdoin olla aika vuokrata pyörä ja lähteä tutustumaan Oulun ympäristöön, metsiin, rantoihin ja ojanpohjiin hieman erilaisesta perspektiivistä.

20. Turkansaaren ulkomuseo. Onhan se hieman noloa, mutta Turkansaaressakaan ei ole näiden seitsemän Oulu-vuoden aika tullut käytyä. Tuo virhe on korjattava tänä kesänä! Erityisesti minua viehättää Turkansaaren pieni, 1600-luvun loppupuolelta peräisin oleva puukirkko.

Mitä sinun mielestäsi Kesä-Oulussa täytyy ehdottomasti tehdä/kokea? Mitä minun listaltani puuttuu?

Kommentit